Fočanka Jelena Simović, nakon prošlogodišnjeg osvajanja krova Evrope Elbrusa, danas kreće u još zahtjevniju misiju, a to je pohod na vrh Akonkagva u Argentini, najviši u Južnoj Americi /6.962 metra/ i drugi u svijetu.
Uz fočansku “vučicu”, u tročlanoj ekipi iz BiH su Senad Bečković iz Sarajeva i Vuk Soković sa Pala, a dio su ekspedicije “Ikstrim samit tima” iz Beograda, koju čini 17 planinara i alpinista sa prostora bivše Jugoslavije.

Simovićeva je pred polazak za Argentinu ispričala Srni da je uspon na Akonkagvu prirodan slijed događaja nakon uspješne misije na Elbrus.

“Kada smo sišli sa Elbrusa, odmah smo rekli idemo na Akonkagvu, tako da smo napravili pauzu od samo 20 dana i već od avgusta počeli da se pripremamo za najviši južnoamerički vrh”, rekla je Simovićeva.

Ona je istakla da je po specifičnim prirodnim uslovima, tačnije po surovoj klimi i razrijeđenom vazduhu, Akonkagva ekvivalent vrhovima Himalaja višim od 8.000 metara na koje se penje sa bocama sa kiseonikom.

“Specifičnost Akonkagve jeste da na vrhu ima tek 40 odsto kiseonika u odnosu na normalne uslove, a da se penje bez boca sa kiseonikom, što je čini veoma zahtjevnom planinom. Temperatura vazduha je od minus 20 do minus 40, a vjetar zna da duva i jače od 200 kilometara na čas”, priča Simovićeva.

Ovakav uspon, tokom kojeg će pod velikim teretom prepješačiti 200 kilometara na visini iznad 4.200 metara, zahtijeva i detaljne i veoma iscrpljujuće pripreme, koje je tročlana ekipa iz BiH imala na Magliću, Prenju, Visočici, Igmanu, Durmitoru i drugim planinama u okruženju.

SRNA