Deset  lađa koje su završene ovih dana  spremno čekaju  početak turističke sezone, kada će biti na raspolaganju Trebinjcima i turistima u rekonstruisanoj staroj marini na rijeci Trebišnjici koja se nalazi  uz bedem Starog grada tako da će i ovo kulturno-istorijsko nasljeđe Trebinja ponovo biti stavljeno u  funkciju turizma.

Trebinjeske Lađe.jpeg

Do početka sezone lađe će se nalaziti u skladištu Kulturnog centra u Trebinju, a građani s nestrpljenjem očekuju da zaplove Trebišnjicom.

Cijeli ovaj urbani potez lociran je u samom centru Trebinja i on sada dobija svoju novu turističku funkciju jer će osvjetljavanjem dijela gradskog bedema, instalacijom pametne klupe i izradom deset tradicionalnih lađi  biti završena jedna od aktivnosti projekat “Život na granici BiH i Crne Gore – stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije”.

Sredstva za ovaj projekat obezbjeđena su zahvaljujući  Evropskoj uniji kroz IPA prekogranični programa za period 2014.-2020. kojim Evropska unija podržava proširenje turističkog razvoja i van granica BiH odnosno ka široj i regionalnoj perspektivi partnerstava i promocije.

Tim programima EU nastoji da razvije kulturna i prirodna dobra u turističke resurse i proizvode kako bi granična područja bila privlačnija za posjete i život.

Stari dok  će biti adaptiran i u Nikšiću te napravljeno deset starih Zetskih čamaca.

Osim “Kulturnog centar” Trebinje, koji je glavni aplikant i koordinator projekta, partneri iz Trebinja su Grad Trebinje i Udruženja građana “Centar za razvoj Hercegovine” i “Home”, dok su projektni partneri u Crnoj Gori JU “Centar za kulturu” Plužine, “Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore” i NVO ”Ženska akcija”.

Realizacija ovog projekta počela je u januaru 2018. godine, a projekat traje 16 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je 331.712,56 eura, od čega Evropska unija finansira 85 posto sredstava, odnosno 280.000 eura,  a preostali iznos kofinansiraju Grad Trebinje, JU “Kulturni centar” Trebinje i JU ” “Centar za kulturu” Plužine.

Rejting.info