Luka Modrić sklopio je sporazum sa španskim državnim sudstvom prema kojem u potpunosti priznaje krivicu za optužbe …

… koje mu porezna uprava stavlja na teret.

Time je prihvatio kaznu od osam mjeseci zatvora za dva djela porezne prevare, kojima je španski državni budžet oštetio za 870.728 eura. To je napravio tako što je honorare od marketinških prava primao preko računa firme koju je otvorio u Luksemburgu upravo kako bi izbjegao plaćanje poreza u Španiji. Vijest donosi ugledni španski dnevnik ”El Mundo”.

Iako će Modrićeva kazna zatvora formalno biti bezuslovna, on neće ići na izdržavanje kazne. Naime, prema španskom zakonu, kazne manje od dvije godine koje su dosuđene za prvi prekršaj mogu biti odslužene uslovno.

Realovu hrvatsku zvijezdu u kršenju španskog zakona ulovila je tamošnja porezna uprava, koja je utvrdila da je utajio 290.990 eura prihoda u 2013. i 579.738 eura prihoda u 2014. tako što je koristio firmu registrovanu u Luksemburgu nazvanu ”Ivano”, po njegovom sinu, koju mu vodi supruga Vanja Bosnić.

Modrić će, prema sporazumu o priznanju krivice, platiti 40 posto iznosa koji je utajio, što iznosi 348.291 euro i, poput ostalih fudbalera koji su na ovaj način kršili zakon, dosuđenu zatvorsku kaznu zamijeniti novčanom. Pri tome svaki dan zatvora vrijedi 250 eura. Modrić će tako na spomenuti iznos morati dodati još 60 hiljada eura.

Osim ovih 408 hiljada eura u sklopu nagođenja, Modrić je već platio milijon eura na početku postupka.