Sa prvom minutom 1. februara počela je primjena izmijenjenog Zakona o akcizama BiH što automatski, za početak, znači i veće cijene nafte i naftnih derivata.

Gorivo 3

Juče su širom Bosne i Hercegovine zabilježene kolone autombila na benzinskim pumpama, jer su vozači željeli iskoristiti posljednju priliku da po starim, nižim, cijenama natoče dizel, benzin ili autogas u svoje prevozno sredstvo.

Kao što je već pisao N1, neke kompanije u BiH su proteklih dana, prije stupanja na snagu izmjena Zakona o akcizama, odlučile da promijene cijene svojih proizvoda i poskupe dizel i benzin za 0,05 KM – prije novog poskupljenja koje je danas stupilo na snagu.

Benzin i dizel su poskupili za 0,20 KM, dok će autogas vozači plaćati skuplje za 0,40 KM. Tako je jutros na većini pumpi cijena benzina (BMB 95) iznosila oko 2,16 KM, kao i dizela. Cijena BMB 98 je 2,31 KM.

Gorivo 1

Distributeri su proteklih dana isticali da će zaraditi samo država te da oni nisu učestvovali u izmjenama Zakona o akcizama i da su sada prinuđeni povećati cijene.

Nove cijene u praksi znače da ako ste za rezerovoar od 50 litara do danas izdvajali blizu 100 KM od sutra ta cijena biće veća za 10 KM.

Gorivo 2

Povećanje cijene goriva lančano će uzrokovati rast cijena životnih namirnica, upozorili su ranije proizvođači. Skuplje ćemo plaćati voće, povrće, mlijeko, hljeb, i prevoz.

Dodatno opterećenje i novi izdaci za građane donijeće nove kilometre autoputeva, obećali su bh političari nakon usvajanja izmjena Zakona o akcizama.

Izvor: N1